ZEYTİNİN KALORİ DEĞERLERİ
Zeytin ağaçta yetişen sert çekirdekli meyveler ağacının bir üyesidir. Zeytinlerin mango, kiraz, şeftali, bağdem ve antep fıstığı ile akrabalığı bulunur.
Zeytinler güçlü e vitamini ve antioksidan kaynaklarıdır. Yapılan çalışmalar zeytinin vücut sağlığı için önemli olduğunu ve kansere karşı koruyucu olabileceğini göstermiştir.
Zeytinde bulunan sağlıklı içyağı zeytinyağında da aynı şekilde mevcuttur. Akdeniz diyetinin temel kaynağını oluşturan önemli etkilerden biridir.
Zeytinler genelde salata, sandviç, simit ve benzeri ürünler ile birlikte tüketilir. Ortalama bir zeytin 3 ila 5 gram arasında ağırlığa sahiptir.
Bazı yeşil zeytinler olgunlaştıklarında siyaha dönüşürken bazıları olgunlaştığında bile yeşil kalır.
Besin değerleri
Zeytinler 115 ila 145 kalori barındırırlar (100 gram için). 10 adet zeytin yaklaşık 50 kaloriye tekabül eder.
Siyah ve yeşil zeytinlerin kalori değerleri aynıdır.
100 gram zeytin içinse besin değerleri şu şekildedir;
Kalori değeri: 115 kalori
Su oranı: %80
Protein miktarı: 0.8 gram
Karbonhidrat değeri: 6.3 gram
Lif miktarı: 3.2 gram
Şeker miktarı: 0.0 gram
Yağ miktarı: 10.7 gram
Kalp sağlığı için önemli
Yüksek kolesterol ve kan basıncı kalp sağlığını olumsuz etkileyen etmenlerdir.
Zeytinin içinde bulundurduğu yağdan dolayı kolesterol ve kan basıncını dengelemek için sağlıklı bir besindir.
Kullanım miktarları
Bir öğün için önerilen tüketim miktarı 7-8 adet zeytin (yaklaşık 25 gram) olup 29 kaloriye tekabül eder.
Sağlıklı bir atıştırmalık olup her öğünde tüketilebilir. Zeytinyağı ile tüketilmesi tavsiye edilir.
Benzer kahvaltılıkların kalori değerleri
• Peynir (100 gram) 371 kalori
• Reçel (100 gram) 278 kalori
• Ekmek (100 gram) 264 kalori
• Poğaça (100 gram) 550 kalori
• Bisküvi (100 gram) 353 kalori
• Sürme çikolata (100 gram) 540 kalori
• Şekersiz çay (1 bardak) 001 kalori
• Yumurta (100 gram) 155 kalori
Görüldüğü gibi zeytin yüksek besleyicilik değeri ve düşük kalorisi ile diğer kahvaltılıklar arasında ilk sıradadır. Bu açıdan özellikle genç neslin ve çocukların özellikle alıştırılması gereken bir üründür. Çocukların kahvaltılarda çokça tercih ettikleri şekerli ve çikolatalı ürünler sağlıksız beslenmeyi tetiklemektedir.