Zeytin çekirdekli meyveler bir meyve grubuna aittir. mango, kiraz, şeftali, badem ve antep fıstığı gibi besinler de bu guruba dahildir.
E vitamini ve diğer güçlü antioksidanlar zeytinde bolca bulunur. Araştırmalar kalp için iyi olduklarını ve osteoporoz ve kansere karşı koruyabileceklerini göstermektedir.
Bazı olgunlaşmamış zeytinler yeşildir ve olgunlaştıklarında kararır. Diğerleri tamamen olgunlaştığında bile yeşil kalır.
Zeytinler,100 gram başına 115-145 kalori veya 10 zeytin için yaklaşık 59 kalori içerir.
3,5 ons 100 gram olgun zeytin için beslenme değerleri şu şekildedir;
Zeytinler %11–15 oranında yağ içerir, bunların% 74'ü oleik asittir. Bu bir tür mono doymamış yağ asididir . Zeytinyağının ana bileşenidir.
Oleik asit, inflamasyonun azalması ve kalp hastalığı riskinin azalması gibi birçok yararı barındırır. Kanserle savaşmaya bile yardımcı olabilir.
Zeytinler % 4-6 oranında karbonhidrat içerir ve bu da onları düşük karbonhidratlı meyveler yapar.
Bu karbonhidratların çoğu liftir . Aslında, lif toplam karbon içeriğinin% 52-86' sını oluşturur.
Net sindirilebilir karbonhidrat içeriği bu nedenle çok düşüktür. Bununla birlikte, zeytinler hala nispeten zayıf bir lif kaynağıdır, çünkü 10 zeytin sadece 1.5 gram civarı lif sağlar.
Zeytinler çeşitli vitamin ve mineral kaynaklarıdır.
Zeytinler şu vitamin ve mineralleri içerir:
Zeytin, Akdeniz diyetinin temelini oluşturur. Özellikle kalp sağlığı ve kanseri önlemek için birçok yararı vardır.
Bu Diyetin kalp hastalığı ve kanser gibi kronik hastalık riskini azalttığı gösterilmiştir .
Zeytinler, antioksidanlar bakımından zengindir ve iltihapla mücadeleden mikroorganizma büyümesini azaltmaya kadar değişen faydaları vardır.
Bir çalışma, zeytinden pulpalı bir tortu yemenin, vücudumuzdaki en güçlü antioksidanlardan biri olan kan glutatyon seviyelerini artırdığını göstermiştir.
Yüksek kolesterol ve kan basıncı, kalp hastalığı için risk faktörleridir.
Zeytinlerde ana yağ asidi olan oleik asit, kalp sağlığı için yararlıdır. Kolesterol seviyelerini düzenleyebilir ve LDL (kötü) kolesterolü oksidasyondan koruyabilir.
Ayrıca, bazı çalışmalar zeytinlerin ve zeytinyağının kan basıncını azaltabileceğine dikkat çekmektedir.
Osteoporoz, kemik kütlesinin azalması ve kemik kırılma riskinizi artırabilir.
Akdeniz ülkelerinde osteoporoz oranları, Avrupa'nın geri kalanından daha düşüktür ve bu durum zeytinlerin bu duruma karşı koruyabileceği yönündeki spekülasyonlara yol açmaktadır.
Zeytin ve zeytinyağında bulunan bazı bitkisel bileşiklerin yapılan hayvan çalışmalarında kemik kaybını önlemeye yardımcı olduğu gösterilmiştir.
Kanser ve diğer kronik hastalık oranlarının diğer Batı ülkelerinden daha düşük olduğu Akdeniz bölgesinde zeytin ve zeytinyağı yaygın olarak tüketilmektedir .
Bu zeytinlerin kanser riskinizi azaltmasına yardımcı olabileceğini kanıtlar.
Bu kısmen yüksek antioksidan ve oleik asit içeriğinden dolayı olabilir. Yapılan çalışmalar bu bileşiklerin meme, kolon ve midedeki kanser gibi tehlikeli hücrelerinin yaşam döngüsünü bozduğunu ortaya koymaktadır.